"Nu sunt un nostalgic al scolii interbelice cu baietii cu chipiu si numar pe brat si fete in uniforma, nici al liceului de baieti si al celui de fete. Am trait tampenia liceului " fabrica de meseriasi" striviti de comunismul optuz si din uniforma eram parasutati direct in salopetele de miner sa dam tarii cat mai mult carbune.
Dar ceva se intampla cu scoala contemprana si multe aspecte imi scapa. Am strania senzatie ca la nivel mondial, cineva, undeva, a hotarat ca scolile sa nu mai ridice oameni care sa gandeasca. E nevoie de turma, sa poata fi condusa usor, sa manance la comanda, sa planga la telenovele.
Scoala, un mare fast-food cu referate culese de pe net, cu ore grabite si profesori obositi. Desacralizarea se vede in baruri, unde elevii beau "Cinzano" cot la cot cu profesorii, fumeaza impreuna intr-o fratie intelectuala. Absentele se motiveaza cu sutele, iar valorile promovate la liceu sunt decolteul cat mai larg, telefonul cu camera video, hasisul prizat in toaleta, masina din parcare sau taxiul care te aduce, bodyguarzii platiti de babacul sau numarul de relatii sexuale saptamanale."
Fragment din cartea - Tradata, iubirea trecea. Autor : Vladimir Pustan.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu