Alfa&Omega Tv.

sâmbătă, 12 aprilie 2014

"Binefacerile" minciunii.

Ce iti pot spune despre minciuna? Este o virtute? Unii, din naivitate sau doar pentru ca accepta o alta realitate cred in binefacerile minciunii, insa in putine cuvinte iti spun ca, minciuna oricat de frumoasa ar fi creionata si oricat de des repetata, ramane o iluzie, o abatere de la adevar, o scamatorie ieftina prin care omul incearca sa insele prezentul, viitorul si de cele mai multe ori si trecutul!

Multi sunt cei care justifica minciuna, de la politicieni, pana la lideri formatori de crezuri si opinii. Minciuna practic este prezenta peste tot in aceasta lume. Cu toate acestea, sunt putine momente in viata cand ea ar fi cu adevarat justificata.

Au fost cazuri in istoria recenta a tarii noastre, cand pe timpul inchisorilor comuniste, pentru a-si proteja prietenii si familiile, cei torturati de tortionari, au fost nevoiti sa minta pentru a nu trimite tortionarul pe pista buna catre nevinovati. In felul acesta minciuna torturatului, era arma lui care ducea in eroare tortionarul si in final ducea la salvarea multor vieti!

In aceasta situatie, cand esti pus in contextul de a salva o viata, minciuna este utila. Insa, fiindca istoria este bogata in exemple, tot ea ne descopera si reversul prin care minciuna ajunge un instrument periculos in mana unor nebuni, inselati de farmecul puterii. Doar priveste in urma si vei vedea ca oricine are puterea, fie ca vorbim de guverne sau de corporatii mari, prin minciuna ajung sa faca rau sub diferite forme: sclavie, exploatare, razboi , justificarea salariilor mici, furtul legal (prin lege), procesele din justitie, unde pana si cei care ar trebui sa aplice legea, mint si nu departe de domeniul minciunii sunt si clericii…

Insa, pentru ca minciuna (asa cum am zis si mai sus) exista peste tot, e mai de folos sa o cunosti, sa o vezi, sa o recunosti pentru a sti ce efecte poate avea asupta ta si asupra celor din jur. Personal te incurajezi sa studiezi cu atentie acest domeniu, pentru ca studiind, vei descoperi ca minciuna este cauza multor rele infaptuite in lume!

Prin ea oamenii se despart! Ia ca exemplu un cuplu indragostit, care, pentru ca unul sau amandoi parteneri nu au curajul sa spuna adevarul in anumite situatii, ajung sa distruga increderea si in final relatia.

Omul te minte fie ca este imbracat in haine scumpe sau modeste! Te minte fie ca este educat sau mai putin scolit! Te minte in cuvinte frumos creionate sau pur si simplu te minte in feluri lipsite de o minima decenta. Te minte cand te linguseste, aratand in acest fel ca doar doreste ceva de la tine! Te minte razand sau plangand sau pur si simplu uitandu-se frumos catre tine!

Pana la urma nu conteaza cum te minte, conteaza cum sa recunosti aceste semne ale minciunii! Conteaza pentru un lucru si mai important: ajungi sa cunosti minciuna si stiind ce poate face aceasta, tu vei fi cel care va face alegerea sa nu minta! De ce? Pentru ca minciuna - in afara situatie de mai sus expusa, cand are rolul de a salva – distruge increderea in oameni, distruge relatiile intre ei, provoaca suferinta, instraineaza omul, il schimba in rau, il modifica la nivel celular, ducand odata cu trecerea timpului un cod ce se transmite generatiilor viitoare, folosit nu pentru un bine anume, ci pentru un bine propriu menit sa faca “fericit” pe unul sau mai multi, in detrimentul majoritatii!

Asadar, gandeste doar la faptul ca si tu ai fost pus in situatia de a minti si mintind nu ai creat nimic bun in tine si nici in jur. Ce ai salvat prin minciuna? Un moment? Ce ai pierdut, nenumarate momente care puteau fi frumoase daca minciuna nu se nastea din tine! Ce ai produs in tine, in jur,  spunand o minciuna? Raspunsul la aceasta intrebare e cautarea ta intima, in tine! Caci in intimitatea ta, doar tu singur vei fi capabil sa-ti raspunzi sincer, pentru a descoperi efectele minciunii!



Rolul meu a fost doar acela de a spune ceva despre minciuna. Rolul tau in schimb este acela de a descoperi minciuna, sa vezi si sa intelegi ce aduce sau nu aduce bun, pentru a indrepta lucrurile pentru tine, pentru cei din jur, nu peste un timp indelungat, ci acum, aici, in acest loc, in acest timp!

Ioan Vasilescu

                            Sursa: http://faptesicredinta.blogspot.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu