Alfa&Omega Tv.

miercuri, 26 martie 2014

Lectii de la Bartimeu.


  •  Au ajuns la Ierihon. Şi pe când ieşea Isus din Ierihon cu ucenicii Săi şi cu o mare mulţime de oameni, fiul lui Timeu, Bartimeu, un cerşetor orb, şedea jos lângă drum şi cerea de milă.

  •  El a auzit că trece Isus din Nazaret şi a început să strige: „Isuse, Fiul lui David, ai milă de mine!”
  •  Mulţi îl certau să tacă; dar el şi mai tare striga: „Fiul lui David, ai milă de mine!”
  •  Isus S-a oprit şi a zis: „Chemaţi-l!” Au chemat pe orb şi i-au zis: „Îndrăzneşte, scoală-te, căci te cheamă.”
  •  Orbul şi-a aruncat haina; a sărit şi a venit la Isus.
  •  Isus a luat cuvântul şi i-a zis: „Ce vrei să-ţi fac?” „Rabuni”, I-a răspuns orbul, „să capăt vederea.”
  •  Şi Isus i-a zis: „Du-te, credinţa ta te-a mântuit.” Îndată orbul şi-a căpătat vederea şi a mers pe drum după Isus.

                De obicei avem modele alese si bine pregatite de la care vrem sa invatam diferite lucruri, evitand oamenii cu un profil rau conturat in  privinta sfaturilor si invataturilor date. In vechime erau anumite boli sau afectiuni trupesti, care te incadrau in societate cu un anumit profil. asta in cazul in care erau incadrati si nu in societate cei bolnavi si nu erau dati afara din cetati dupa cum erau cei afectati de lepra.
     Vorbim despre un orb, un om condamnat la o viata traita la mila altora, dar care la un moment dat ia atitudine, in comparatie cu multi de azi care accepta sa traiasca la acest nivel spiritula scazut, nefiind dispusi sa strige personal la ajutorul Domnul, doar prin intermediari.
           Un orb, de la care putem invata cel putin 3 lucruri importante. 

       Primul lucru invatat de la Bartimeu, este acela ca , Isus Hristos nu este nici o data prea departe pentru a-ti auzi rugaciunea. Bartimeu stia doar ca Isus trece pe acolo, cat era de aproape sau de departe de el, nu mai stia, dar credea ca este suficient de aproape pentru ai auzii glasul. 
 Isaia cap. 59:1 spune :  " Nu, mâna Domnului nu este prea scurtă ca să mântuiască, nici urechea Lui prea tare ca să audă ".
      Domnul aude glasul unei mame care se roaga pentru sotul ei necredincios, la fel asculta glasul unui copil tavalit in durere de impacarea parintilor sai. Domnul te va asculta, continua sa strigi catre El.

        A doua lectie invatata de la acest orb, este ca Hristos Domnul nu tine cont de conditia sociala.
A lucrat in viata acestui orb la fel cum a facut-o si in viata unui sutas, cum a facut-o in draptul unui vames, unui pescar sau a unui talhar. Domnul Isus se atinge ce cei ce-l cheama, indiferent de pozitia in societate, El are aceeasi disponibilitate pentru toti cei ce-L cheama in sinceritate si recunostinta.
      A treia invatatura vrednica de primit de la Bartimeu, este aceea ca, nu multimea trebuie urmata, ci Isus Hristos este Cel care trebuie urmat. De fapt asta inseamna sa-ti capeti vederea, sa urmaresti lucrurile cu adevarat prioritare, atata vreme cat omul umbla dupa toate nimicirile, nu are o vedere tocmai clara. Domnul Isus S-a mai atins de un orb, acesta privind imediat spre oameni, si bineinteles vazand tot distorsionat, dar in momentul in care a privit la Isus a vazut "lucrurile deslusit".   

      Un orb interesant, putea sa ceara orice, dar a cerut doar lucrul de care avea cea mai mare nevoie, vederea.
     Ce ai cere Domnului daca ai auzi glasul Lui zicandu-ti:  "Ce vrei sa-ti fac?"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu